Sunday, January 30, 2011

Kilimanjaro

Donderdag ochtend zit ik om 8 uur in de bus op weg naar Moshi. Moshi is een stadje aan de voet van de Kilimanjaro. Het is niet duidelijk hoe lang de bus er over zal doen. De schattingen variëren van een paar uur tot 6 uur. Ik ben al lang blij dat ik in de goede bus zit en een mooi plek aan het raam heb kunnen bemachtigen.
Een mooie rit. Vooral het eerste stuk, van Lushoto naar Mombo is heel mooi. We passeren Soni en daar zijn watervallen die ik op de heenweg al had gezien. Nu zit ik aan de andere kant. Ik zit het liefst aan de linkerkant in de bus. Dan zie je het tegemoet komende verkeer niet en ook niet als de bus ingehaald wordt.
Uiteindelijk kom ik om 1.00 's middags aan. 5 uur. Niet slecht dus.
Ik had uit de Rough Guide een hotel gepikt en laat me na aankomst daar heen brengen. Kindoroko hotel (www.kindorokohotels.com) blijkt een goede keus. De kamer is piepklein, maar na doorvragen krijg ik een kamer met balkon te zien en die is prima. Vanuit het balkon heb ik uitzicht op de Kilimanjaro.


De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika met als hoogste top Uhuru op 5895 meter is de hoofdreden waarom (de meeste) toeristen naar Moshi gaan. Veel mensen voelen zich geroepen deze berg te beklimmen. Daar hoor ik dus niet bij. Prachtig, het uitzicht op de Kilimanjaro vanuit m'n luie stoel.

Verder valt er in Moshi niet zo veel te doen, maar ik heb het erg naar mijn zin hier. Zoals in veel plaatsen in Tanzania is hier ook weer heel veel religie. De eerste avond ben ik in de Hindoe tempel tijdens de dagelijkse ceremonie. Er waren maar 5 Hindoe's, inclusief de priester, dus wellicht is de secularisering hier ook begonnen?
Dat geldt echter niet voor de Christelijke kerken. Ik bezoek de Lutherse kerk en twee (!) R.K. Kathedralen en allen schijnen op zondag 3 keer achter elkaar bom vol te zitten.


Alsof het allemaal nog niet genoeg is, zijn er ook enkele mooie grote moskeeën, maar daar mag ik niet naar binnen.


In Moshi zijn enkele gezellige restaurants, die 's avonds afgeladen zijn met toeristen, vooral veel groepen, waarschijnlijk bergbeklimmers. Gelukkig zit er vlak bij mijn hotel ook nog een heel simpel vegetarisch restaurant wat de groepen toeristen links laten liggen, maar waar het eten fantastisch is.

Er gebeurt van alles op straat. Als ik een groepje vrouwen op een rijtje zie zitten bij het busstation, ga ik poolshoogte nemen. Het blijkt dat hier 2 jonge mannen een bloeiende "schoonheidssalon" hebben, gespecialiseerd in teennagels.
Voor 1,500 Tshs laat ik m'n teennagels lakken met een design naar keuze.



Verder wordt er van alles en nog wat verkocht op straat en is er ook nog een grote gezellige markt waar de mensen me al leren kennen. Een heerlijk stadje om een paar dagen rond te lopen.

No comments: